سفارش تبلیغ
صبا ویژن
با بی رغبتی به آنچه در دست مردم است، با آنان اظهار دوستی کن، تا دوستی شان را به دست آوری . [امام علی علیه السلام]
 
شنبه 92 آبان 4 , ساعت 2:6 عصر

خصوصیات سیستم‌های باز

مهم‌ترین و کلى‌ترین خصوصیات سیستم‌هاى باز را به قرار زیر مى‌توان خلاصه کرد:
1. کسب انرژى و (اطلاعات) از مهم‌ترین خصلت‌هاى سیستم‌هاى باز است که درون‌داد نامیده مى‌شود.
2. انجام یک سلسله عملیات و تبدیلات و تغییرات برروى انرژى ورودى به سیستم (فرآیند داخلى سیستم).
3. ارائه بازده (برون‌داد) یا تولید محصول که از فرآیند داخلى سیستم به‌دست مى‌آید.
4. بازخورد عبارت است از تأثیرات متقابل برون‌داد و سیستم‌هاى پیرامون سیستم باز که به‌صورت درون‌داد مجدداً به سیستم باز وارد مى‌شود.
5. سیکل یا چرخه‌اى از رویدادها: در سیستم‌هاى باز روند پیوسته‌اى از رویدادها و عملیات به‌هم پیوسته وجود دارد. به‌عبارت دیگر سیستم باز از محیط اطراف مواد و انرژى مورد نیاز آن را به‌دست مى‌آورد و پس از صدور محصول و بازده به محیط خارج مجدداً مواد و انرژى مورد نیاز را به‌دست مى‌آورد و پس از صدور محصول و بازده به محیط خارج مجدداً مواد و انرژى موردنیاز را از محیط کسب مى‌کند و بدین طریق پروسه‌اى از رویدادهاى به هم پیوسته و سیکل‌وار در سیستم باز تحقق مى‌پذیرد.
حد و مرز و محدودیت و گستردگى دامنه فعالیت‌هاى سیستم باز را عوامل و فاکتورهاى محیط پیرامون تعیین مى‌کنند. کم و کیف مواد و انرژى مکتسبه از محیط توسط سیستم باز و فعل و انفعالات درونى سیستم و محصول نهائى سیستم که به بیرون داده مى‌شود، عواملى هستند که حدود عملکرد و ساخت سیستم باز را تعیین مى‌کنند و از طریق پیگیرى این زنجیره به‌هم متصل مى‌توان کمیت و کیفیت آن را مشخص نمود.
6. تعادل دینامیکى (یا تعادل پویا): سیستم‌هاى باز بقاء و تداوم موجودیت خود (که با دفع انرژى و خروج مواد و محصولات درونى خود، دچار تغییرات و بى‌تعادلى نسبى مى‌گردند)، را با اخذ مواد و انرژى لازم از محیط پیرامون تحقق مى‌بخشند. جذب و دفع انرژى در سیستم‌هاى باز به آنها نوعى تعادل و ثبات مى‌دهد.
از آنجائى که رویدادها، امور و پدیده‌هاى پیرامون سیستم‌هاى باز، متغیر، متحول و در حال دگرگونى و تکامل مى‌باشند لذا ثبات و تعادل اینگونه سیستم‌ها، تعادل ایستا نیست بلکه گونه‌اى از تعادل پویا (دینامیکی) است که در عین تداوم موجودیت سیستم‌هاى باز، رشد و تکامل آنها را نیز موجب مى‌شود.
7. سازگاری: در سیستم‌هاى باز عموماً این خصلت وجود دارد که با مکانیسم‌هاى درونى و تأثیرات متقابل بر سیستم‌هاى خارجى و تأثیرپذیرى از آنها، در خود نوعى سازگارى با محیط پیرامون به‌وجود آورند. این خصلت سازگارى تا زمانى است که قانون‌مندى حاکم بر عناصر درونى سیستم این امر را مقدور و ممکن سازد. زمانى که این امر از حیطه توانائى‌هاى بالقوه? سیستم خارج گردد، تعادل سیستم به‌هم مى‌خورد و سیستم به سمت نابودى سیر مى‌کند.
دامنه توانائى سازگارى نوع انسان (توانائى بالقوه)، به‌عنوان یک سیستم باز، تنها به قدرت فیزیولوژیکى او ختم نمى‌شود، بلکه انسان به مثابه تنها سیستم جاندار که از قدرت تعقل، تفکر و در نهایت فراگیرى و آموزش برخوردار است با این ویژگى استثنائى و اختصاصی، مى‌تواند قانون‌مندى‌هاى حاکم بر محیط طبیعى و اجتماعى (و قانون‌مندى حاکم بر سیر تکاملى عقل و اندیشه خود)، را کشف کند و با گسترش دامنه معرفت و دانش خود و به‌کارگیرى آن در عرصه عمل در امر ابزارسازى و ابداع، نوآورى و اختراع عوامل محیطى را دگرگون سازد و (در عین پذیرش تغییرات ضرورى در همه ابعاد خود) قدرت سازگارى خود را افزایش دهد و در نتیجه تداوم تکاملى خود را (که به‌عنوان نشانه سطح تعالى او نسبت به سایر سیستم‌ها مى‌باشد) تحقق بخشد.



لیست کل یادداشت های این وبلاگ